Som País Valencià. Som Països Catalans! Som País Valencià. Som Països Catalans!

Les Corts Valencianes han aprovat, aquest matí amb els vots a favor del grup parlamentari del Partit Popular, una proposició no de llei que insta les institucions a impedir la tramitació de les iniciatives que no utilitzin el terme “Comunitat Valenciana” per referir-se al País Valencià.

Sembla obvi que al darrere de l’intent de ressuscitar la catalanofòbia al sud del Sénia no hi ha cap altra cosa que unes perspectives electorals molt negatives per al Partit Popular. Després de governar les institucions autonòmiques des de 1995, el suport a la dreta espanyolista comença a trontollar a causa de la corrupció i, sobretot, la situació econòmica, especialment negativa al País Valencià per culpa d’una gestió nefasta dels diners públics.

Però hi ha alguna cosa més en aquesta decisió. “País Valencià” no és simplement el nom d’un territori. Aquesta denominació de la part més meridional del nostre país conté associada una sèrie de valors que el Partit Popular, i l’espanyolisme en general, rebutgen i combaten: el progrés humà, la transformació social, la llibertat, la lluita pel territori, la defensa de la identitat i cultura pròpies; al capdavall, la democràcia.

El nom “País Valencià” no és cap invenció actual, sinó que té una tradició, i és utilitzat per col·lectius, associacions, entitats i organitzacions de tot tipus que, en termes generals comparteixen que ser valencià o valenciana és quelcom més que “ofrenar noves glòries a Espanya”; perquè, com va escriure Joan Fuster en el pròleg de Nosaltres, els valencians “El nostre gentilici encara vol dir alguna cosa”. I aquesta cosa no agrada a l’espanyolisme, que de nosaltres només espera la submissió i l’assimilació.

Perquè no podem perdre mai de vista això: el nacionalisme espanyol té ben clar què són els Països Catalans i està decidit a acabar amb tot allò que ens identifica i que puga ajudar en la nostra construcció nacional, ja siga la llengua catalana (recentment atacada amb virulència a les Illes Balears i Pitiüses i a la Franja de Ponent; al sud no ha deixat d’estar-ho mai), ja siga el nom que la societat valenciana compromesa amb el país fa servir per designar aquesta part de la nostra terra.

Per tot això fem una crida a desobeir aquest veto i a fer servir en totes les esferes de la vida els noms “País Valencià” i “Països Catalans”, perquè sense un concepte no s’entén l’altre, i perquè contribuint a la seua normalització ajudarem a construir la nostra nació, el Països Catalans.

Per tot això diem ben alt: Som País Valencià! Som Països Catalans!