Presentació de Som Països Catalans a Petra Presentació de Som Països Catalans a Petra

Èxit total en la presentació de la iniciativa SOM PAÏSOS CATALANS al teatre Petra del Pla de Mallorca, el passat dissabte 2 de febrer.

Un teatre ple de gom a gom va acollir entusiasmat la iniciativa, i la proposta musical que l’acompanyava.

Van quedar fora més de 100 persones que no van poder entrar.

A partir d’ara s’aniran concretant les iniciatives que impulsarà aquesta nova plataforma que neix a partir d’una forta empenta de col.lectius arrelats al territori.
Van fer la presentació Albert Giné, membre de SOM, i na Cati Alcover, del col.lectiu Albaïna de Sóller.

Van explicar en què cosistia la iniciativa SOM PAÏSOS CATALANS , i que aquesta s’articulava en tres eixos:

.- donar cohesió a les diverses lluites en relació a la llengua catalana en els diversos territoris.

.- impulsar iniciatives i projectes de caràcter nacional en diferents àmbits: esportiu, econòmic, cultural, etc…

.- impuls de mobilitzacions i agitacions diverses de caràcter social, cultural i de tota mena des d’una perspectiva de Països Catalans.

Així mateix es va llegir el manifest de SOM PAÏSOS CATALANS

En les intervencions que es van fer és interessant destacar la lectura d’un altre Manifest per part del col.lectiu de músics LA CANÇÓ NECESSÀRIA, a favor d’una cultura crítica, popular i combativa, que també volem adjuntar a continuació perquè el considerem un bon material a tenir en compte.

Bevem de l’herència necessària d’una actitud. Bevem de l’herència que va ser capaç de combatre l’immobilisme polític, que va renegar dels pactes amb el franquisme, i que mai no va encaixar les mans amb el silenci. Bevem de l’herència de la Nova Cançó. I som aquells i aquelles que li cantem a l’Ovidi, a Guillem d’Efak, i a Pi de la Serra, i recitem els versos de Maria Mercè Marçal, i d’Estellés, per celebrar la seva coherència, i per reconvertir-la en fonaments sòlids per a la nostra conseqüència.

La proximitat històrica, geogràfica i ideològica ens ha portat un dels moviments culturals més importants que hi han hagut mai en aquesta terra, un moviment que va esdevenir un front de lluita essencial per combatre la dictadura feixista. L’hem analitzat, entès, interpretat i adaptat. Som la seva essència, i som els mateixos motius.
Posem les cançons al servei d’un poble que lluita per la seva dignitat. Deixem les cançons a les mans i a les boques de totes les persones que entenen que no n’hi ha prou, que la cultura ha de ser molt més que un mirall dels nostres dies. Que ha de ser molt més que una simple contemplació. Cridem i ajuntem les nostres veus per explicar que volem ser actors i participar de la presa de decisions. Que les cançons són el martell per transformar aquesta realitat. I les cantem perquè ens segueixen calent cançons d’ara. La Cançó Necessària som nosaltres i sou tots. És la veu que s’alça en contra de tota opressió, en contra d’un sistema econòmic que genera desigualtat i pobresa. És la veu que lluita i treballa per a la nostra plena independència. La veu dels Països Catalans i de la justícia social. Al servei d’aquest poble i de la seva gent.
La Cançó Necessària és dir que la cultura no és cap luxe! Que hi ha cançons que han de ser necessàriament crítiques amb les elits polítiques i econòmiques. Que hi ha cançons que es canten amb el català parlat de cadascú de nosaltres, i que n’hi ha que neixen indignades, i que vénen de la primavera valenciana, i que arriben de la dissidència de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La Cançó Necessària és la nostra memòria i el nostre present. La voluntat d’omplir amb contingut, valors i compromís la cultura d’aquesta terra. Som el puny que ja és cançó. Som la cançó que ha de ser de tots.

Imatges de la Presentació a Petra
Per la cultura popular.
Per la cançó compromesa.