Èxit de Som Països Catalans al Fossar de les Moreres Èxit de Som Països Catalans al Fossar de les Moreres

El passat 10 de setembre de 2014 Som Països Catalans desplegava les seves forces per tal d’ubicar en un espai tan simbòlic per a la història de la ciutat de Barcelona, i per extenció, per al territori també, les reivindicacions nacionals necessàries en una actualitat carregada contingut polític i social. És per això que al vespre, un cop acabats altres actes institucionals carregats d’autonomisme, començava l’acte de Som Països Catalans al bell mig de la plaça, plena de gom a gom, i sota el nom “On hi ha ocupació hi ha resistència”. L’acte s’iniciava amb l’entonació del Cant dels Segadors per part de Miquel Gironés i el grup de dolçainers valencians. Tot seguit, es presentava l’acte, que anava citant dates rellevants pels Països Catalans, que recordaven esdeveniments de fa més de 300 anys peró també de més actuals i projectes recents, com ara l’inici de les emissions de la nova ràdio dels Països Catalans, Ràdio Terra.

El primer parlament, fou la lectura, per part de l’historiador Josep Maria Solé Soldevila, d’un escrit de Pau Tobar, historiador valencià, que recorda els fets de la Guerra de Successió, la força dels Maulets i el general Basset arreu del territori, més enllà del mediatisme de Catalunya. El següent parlament va ser a càrrec del representant de l’Assemblea de docents de les Illes Balears, Miquel Àngel Tortell, al qual se’l va homenatjar simbòlicament amb una placa de Som Països Catalans.

Les actuacions musicals no faltaren a l’acte de reivindicació de la nació sencera. Membres de la Cançó Necessària com Jordi Montañez i Meritxell Gené van dedicar-hi algunes cançons i poemes, així com també Feliu Ventura. Per acabar, Miquel Gironés, acompanyat de Feliu Ventura i dos dolçainers, tancaven l’acte amb l’himne de la Muixeranga.

L’èxit de la celebració rau en l’allau de resposta del públic al Fossar de les Moreres, que en cap moment va deixar de clamar per la llibertat dels Països Catalans.