A la Franja parlem en català!

El pròxim dijous el Parlament aragonès, amb els vots del PP i del Partit Aragonesista (PAR), aprovaran la nova llei de llengües per tot el territori de l’actual Comunitat Autònoma de l’Aragó incloent, doncs, la Franja de Ponent (majoritàriament catalanoparlant).

Aquesta nova llei canvia el nom del català a la Franja, el qual passarà a denominar-se “lengua aragonesa propia del área oriental” (LAPAO). Les conseqüències per al català (així com també l’aragonès) són destructorament nefastes: deixa la llengua sense cap tipus de protecció per part de l’administració; a més, n’elimina l’oficialitat als topònims de la Franja. Ens trobem, doncs, davant d’un nou i molt greu atac a la unitat de la llengua; representa, també, un altre intent més per anihilar-la. Un atac que hem de situar dins l’actual context de persecucció lingüística impulsada per diferents sectors i arreu dels Països Catalans.

A la Franja, el català mai ha tingut el suport de les administracions públiques. Els diferents governs autonòmics han menystingut la nostra llengua i n’han dificultat l’estudi als centres educatius; han aprovat lleis en les quals la castellana és reconeguda com l’única llengua oficial, i d’aquesta manera han anat relegant el català al folklorisme, per tal que la població només el pugui parlar en l’àmbit privat, i així anar introduint i refermant el concepte d’autoodi lingüístic, pel fet que la llengua que es parla a casa acabi no valorant-se. Tot plegat fa evident la necessitat d’un procés de construcció nacional als Països Catalans, que garanteixi l’existència de moviments i institucions d’àmbit nacional que defensin, normalitzin i
promoguin la llengua catalana en tot el territori.

Ens cal defensar la llengua dels atacs que està rebent, mantenir-nos-hi fidels, escoltar, parlar, llegir, escriure, entendre, treballar, estimar i viure en català. És el poble qui ha mantingut, i manté, viva la flama de la llengua, la qual, des que fa 354 anys amb el Tractat dels Pirineus i 306 amb el Decret de Nova Planta, els botiflers han intentat aixafar-la, dividir-la i fer-la desaparèixer.

Però més enllà de la voluntat popular, cal exigir que les institucions assumeixin d’una vegada la seva responsabilitat i defensin amb fermesa els drets lingüístics del poble català arreu del país.

 

Per tal de mostrar el nostre rebuig a l’aprovació d’aquesta nova llei a l’Aragó, des de Som Països Catalans, fem una crida a mostrar el total rebuig a les imposicions lingüístiques, així com també la voluntat de lluita per tal de mantenir la socialització de la llengua al nostre territori.

Per això, proposem que durant tot el dijous 9 de maig fem servir a Twitter #CatalàAlaFranja i #SomPaïsosCatalans
També l’enllaç d’usuari @som_ppcc.
Proposem que de 10.00h a 11.00h i de 18.00h a 19.00h els intentem fer Trending Topic.